diversiteit aan (duurzame) verpakkingsmaterialen

green & material lab

De verpakkingsindustrie wordt als een van de prominente gezichten van verduurzaming gezien. In een tijd waar e-commerce booming is en take-away de nieuwe trend lijkt te zijn, brengt dit uiteraard nog meer duurzaamheidsvraagstukken met zich mee. In en rondom ons Green & Material Lab staan vele aanbieders die jou op weg kunnen helpen naar een duurzame innovatieve oplossing.

Primaire verpakkingen beschermen producten…

Maar verlengen ook de houdbaarheid. Het grote gevecht speelt zich momenteel af rondom de reductie en recycling van plastic. Steeds meer multinationals spelen in op alternatieve oplossingen om plasticvervuiling tegen te gaan. In het green & material lab gaan we een stap verder. Hier worden alle oplossingen voor duurzame innovaties in materialen gepresenteerd. Materialen moeten namelijk ook onderscheidend, natural en authentiek blijven. Denk hierbij aan portieverpakkingen, mono-materialen, personalisering en digitale print.

WAT IS DE MILIEU-IMPACT VAN JOUW VERPAKKING?​

Wij Nederlanders openen per dag gemiddeld 7 verpakkingen. Aangezien dit goed is voor 20% van het totale Nederlandse afval, brengt het duurzaamheidsvraagstukken met zich mee. Het gaat vaak over het reduceren van verpakkingsmateriaal, maar wist je dat de milieu-impact in de food sector vele malen groter is bij ‘underpackaging‘ dan bij ‘overpackaging‘? Bepaalde materialen worden vermeden, maar het uitbannen van bijvoorbeeld plastic leidt in sommige gevallen juist tot een grotere milieubelasting. Naast de duurzaamheid van een verpakking wordt ook rekening gehouden met een duurzame productie om CO2-neutraal te ondernemen. De problematiek van duurzame verpakkingen lijkt veelal terug te komen in het recycling proces. Hoe ziet dit er in de toekomst uit? Welke nieuwe duurzame materialen kun je op korte termijn verwachten? Om te zorgen voor de juiste synergie staat het green lab zij aan zij met het material lab.

krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Welke materialen kunnen we inzetten voor een duurzame CO2 footprint?
  • Kunnen bepaalde materialen dunner geproduceerd worden?
  • Welke verpakkingen zijn herbruikbaar of recyclebaar?
  • Wat is de toegevoegde waarde van recyclebare mono-materialen in de toekomst?
  • Kan er nog energie uit het restmateriaal worden gehaald?
  • Wordt in het productieproces rekening gehouden met de CO2-uitstoot?

Neem een kijkje in de andere labs

Design

Retail

Scroll naar top