PaperInnovator, Green Serendipity en ChemistryNL gaan in op de verpakking van de toekomst

Executive Creative Director & Sustainability Team Lead

De verpakkingsindustrie wordt als een van de prominente gezichten van verduurzaming gezien. Primaire verpakkingen beschermen producten, maar verlengen ook de houdbaarheid. Het grote gevecht speelt zich momenteel af rondom de reductie en recycling van plastic. Steeds meer multinationals spelen in op alternatieve oplossingen om plasticvervuiling tegen te gaan. Maar doen we dit op de juiste manier? En welke ontwikkelingen zijn er daarin gaande? Bezoek het Green & Material Lab tijdens Packaging Innovations, op 17 en 18 november in Taets Zaandam.

 

Plastic ban ideale oplossing?

“Het gaat vaak om het reduceren van verpakkingsmateriaal, maar wist je dat de milieu-impact in de food sector vele malen groter is bij ‘underpackaging‘ dan bij ‘overpackaging‘? Bepaalde materialen worden vermeden, maar het uitbannen van bijvoorbeeld plastic leidt in sommige gevallen juist tot een grotere milieubelasting”, aldus Rowdy van den Nieuwenhuizen, Head of Content van Packaging Innovations. Het Green & Material Lab is in het leven geroepen om hier verder op in te gaan. Welke alternatieven hebben we?

 

Ontwikkelingen op het gebied van papier

PaperInnovator, in de persoon van Arie Hooimeijer, gaat op 17 en 18 november in op 2 recente ontwikkelingen.

  • Papier als Plastic; Nieuwe verpakkingsconcepten voor vers voedsel die de houdbaarheid van het verse voedsel aanzienlijk verlengen zonder gebruik te maken van plastics.
  • 100% natuurlijk Nederlands papier; Papier gemaakt vanuit Nederlandse plantenvezels zonder gebruik te maken van welke fossiele hulpstoffen dan ook. Dus fossiel- en boomvrij papier.

 

Arie is al sinds 1990 actief op het gebied van innovaties op het gebied van papier en karton en kijkt er dan ook naar uit om zijn expertise te gaan delen.

Biobased plastics zijn óók recyclebaar

Caroli Buitenhuis vertegenwoordigd uit naam van Green Serendipity en ChemistryNL de ‘groene materialen’. Caroli Buitenhuis licht toe: “Bioplastics die gebaseerd zijn op biomassa of CO₂ zijn belangrijk voor de toekomst van verpakken. De nieuwe bronnen voor plastic verpakkingsmaterialen zullen zijn: gerecyclede plastics, biomassa en CO₂.” Een aantal nieuwe innovatieve bioplastics hebben de eigenschap dat ze op meerdere manieren circulair kunnen zijn. Caroli zal dit uitgebreid toelichten in het Green & Material Lab.

(Inter)nationale prototypes en ideeën vanuit studenten

De jonge generatie denkt vaak ‘out of the box’. Dit kan resulteren in een fantastisch idee. Ideeën die later ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden. Zo ook bepaalde projecten van studenten die binnen verschillende Industrieel Product Ontwerpen (IPO) opleidingen in Nederland zijn uitgevoerd op het gebied van voedselverpakkingen. Een aantal van deze ‘projecten’ worden in de spotlight gezet in het Green & Material Lab.

Deel dit bericht

Scroll naar top